A Találkozó nem kizárólag a legmegátalkodottabb rajongóknak szól. Köreinkben nem csak azok érezhetik jól magukat, akik már az anyatejjel is a két színészlegenda, Carlo Pedersoli és Mario Girotti munkásságát szívták magukba és álmukból felkeltve is kívülről tudják életrajzuk fontosabb állomásait. 

Hogy micsoda? Azt kérded, ki az a Carlo és Mario? 

Nos, ha még sosem hallottad volna ezt a két nevet, eláruljuk: az előbbi Bud Spencer, az utóbbi pedig Terence Hill valódi, anyakönyvezett neve. Ez persze csak belépőszintű érdekesség, de ha szeretnél még többet megtudni kedvenceidről, hoztunk neked pár hasonló tényt az Ördög Jobb és Bal kezének életéből, amelyeket egy igazi, elkötelezett rajongónak illik ismernie.

…Bud Spencer, azelőtt hogy színészi karrierbe kezdett volna, úszóként és vízilabdázóként két olimpián is versenyzett az olasz trikolor színeiben? A sportolást egészen korán, nyolcéves korában kezdte, mellúszásban, később pedig gyorsúszásban is jeleskedett. Utóbbiban olyannyira, hogy első olaszként sikerült a 100 méteres gyors rekordját 1 perc alá vinnie.

…Terence Hill első filmszerepét 12 évesen kapta, majd felnőttként főként westernjeiről vált híressé? Az Isten megbocsát, én nem című film főszerepének eljátszására a producer azért találta alkalmasnak, mert véleménye szerint Hill nagyon hasonlított az ikonikus westernsztárra, Franco Nero-ra.

…Carlo Pedersoli 1972-ben változtatta a nevét Bud Spencerre? Azért választotta ezt a vezetéknevet, mert nagy rajongója volt az amerikai színésznek, Spencer Tracy-nek. A Bud kedvenc sörmárkájára utal, de emellett szólt az is, hogy mulatságosnak találta, hogy egy akkora embert mint ő, a barátai Budnak azaz magyarul bimbónak szólítanak.

…Mario Girotti 1967-ben változtatta nevét Terence Hill-re, és nem ő maga, hanem producerei találták ki? A történet szerint az ifjú Mario egy húsz névből álló listát kapott tőlük, amelyből 24 órán belül kellett kiválasztania jövendőbeli művésznevét. Választása azért erre a névre esett, mert édesanyja monogramját is tartalmazza, akinek a neve Hildegard Thieme volt.

…Bud Spencer igazi multitalentum, aki úszói és színészi karrierje mellett dalszerző és szövegíró is volt, valamint jogi diplomával is rendelkezett, plusz repülőgépet és helikoptert is tudott vezetni? A repülés iránti szenvedély 1972-ben, a Mindent bele, fiúk! című film forgatásán kapta el, és olyannyira beleszeretett a szárnyalásba, hogy később saját légitársaságot is alapított.

…Terence Hill német anya és olasz apa gyermeke? 1939-ben, Velencében született, de az olasz mellett németül is folyékonyan beszél. 1942 és 1945 között Németországban is élt, ahol a második világháború kitörése után Drezda bombázását is sikerült túlélnie.

De azt biztos tudtad, hogy a párost világszerte többen próbálták utánozni, több-kevesebb sikerrel. Az epigonokért nem kell messzire mennünk, elég például Ötvös Csöpire gondolnunk, akit a Bud Spencert szinkronizáló Bujtor István egyértelműen Piedone alakjáról formált meg és az ő hatására hívott életre. 

A két olasz színész karaktereit azonban nem csak nálunk, de a tengerentúlon is kedvelték. Paul L. Smith és Michael Coby hat alkalommal készített olyan filmet, amellyel kifejezetten a Spencer-Hill páros munkásságát próbálták leutánozni. Döntsétek el, mennyire sikerült nekik.

TÁMOGATÓK

Libri
Firpo Burger
RTL Magyarország
Spencer Hill Magic Band
Félegyházi Pékség
LG